Sunday, October 01, 2006

Κενό μνήμης

Ήταν πολύ φορτισμένος απ’ αυτό που είχε συμβεί. Τράβηξε με θυμό τη πόρτα πίσω του και πήρε το δρόμο προς το Γιώργο.
...Το άλλο πρωί τον βρήκαν ανάσκελα στη παραλία, δίπλα στο παλιό αλατωρυχείο. Ευτυχώς ανέπνεε κανονικά.
Μόλις άνοιξε τα μάτια του τρόμαξε απ τα δεκάδες πρόσωπα που τον είχαν περικυκλώσει με όψεις ανακούφισης, αλλά και οργής, και κυρίως απορίας, μιας μεγάλης απορίας για τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει εκεί.
Του φώναζαν, τον ρωτούσαν επίμονα, κι όλ’ αυτά του φαίνονταν σαν ένας θόρυβος χωρίς νόημα.
‘Πού ήσουν;’ ‘Γιατί τόκανες αυτό;’ ‘Τόκανες για να μας πεθάνεις;’ ‘Πώς βρέθηκες στην άλλη άκρη της πόλης;’ ‘Τι προσπαθείς να αποδείξεις;’ ‘Είχες πάρει το Γιώργο και τούχες πει ότι πας προς τα κεί. Τι έγινε μετά;’ και πολλά άλλα ηχηρά παρόμοια.
Εκείνος, εξουθενωμένος και ζαλισμένος από τη συμπεριφορά τους, τους παρακάλεσε να τον αφήσουν μόνο.
Επιτέλους... Μια απέραντη ανακούφιση και ελευθερία τον διαπέρασε. Προσπάθησε να ανασυγκροτήσει τη μνήμη του. Ναι, αυτό το θυμόταν, πήγαινε προς το Γιώργο, αλλά μέχρι εκεί, μετά δε θυμόταν τίποτα.
Ένιωσε ένα τρομακτικό κοινό να ανοίγεται μπροστά του, ένα κενό έτοιμο να καταβροχθίσει οτιδήποτε του πρόσφεραν. Αυτό όμως δεν ήταν αναγκαστικά κακό. Απεναντίας. Οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά τη διάρκεια αυτού του κενού. Και κανείς δε θα μπορούσε να το αμφισβητήσει, ούτε καν αυτός, κυρίως αυτός.

Καθώς πήγαινε προς το Γιώργο τον σταμάτησε μια κοπέλα. Είχε μακριά μαλλιά και φορούσε μια στενή μακριά φούστα που τόνιζε παρά κάλυπτε τη κίνηση των ποδιών της. Στο λαιμό της κρεμόταν ένα τυρκουάζ πεντάλφα. Και κάτι ακόμη, πολύ παράξενο, περπατούσε ξυπόλητη. Τα γυμνά της πόδια ακουμπούσαν ερωτικά τη γη. Την ήξερε κάπου. Ναι τα μάτια της κάτι του θύμιζαν. Τον ρώτησε για ένα δρόμο κι εκείνος τη πήγε πρόθυμα μέχρι εκεί. Ήταν λίγα μέτρα αλλά τελικά δεν ήταν. Ήταν πολλά χιλιόμετρα για κείνον, άραγε και για κείνη; Μόλις έφτασαν εκεί του χαμογέλασε και τον φίλησε για να τον ευχαριστήσει. Πέρασε απέναντι κι άρχισε ν ανεβαίνει τη λεωφόρο. Την ακολούθησε σαν υπνωτισμένος. Επιτάχυνε όλο και περισότερο το βήμα της. Προσπαθούσε να τη φτάσει αλλά δε μπορούσε, σα να είχε μπει εκείνη σε μια μυστική χρονική διάσταση, όπου στο τέλος χάθηκε στο βάθος του ορίζοντα.Στη προσπάθεια να τη φτάσει είχε απομακρυνθεί πάρα πολύ. Προχώρησε κι άλλο, τι άλλο να έκανε; Μετά από ώρες διέκρινε μια σειρά από βράχους. Μα βέβαια, ήταν η είσοδος στο παλιό αλατωρυχείο.Του φάνηκε απίστευτο που είχε φτάσει τόσο μακριά. Τα κύματα έβρεχαν τα πόδια του. Μπήκε μέσα. Για πρώτη φορά.
Ένα τεράστιο γλυπτό, δεκάδες σχηματισμοί από αλάτι και το φως της δύσης να φτιάχνει πάνω τους ιστορίες και χρώματα. Μια γυναικεία μορφή, απαλή σαν τυρκουάζ, ζωντάνεψε στα μάτια του. Έστρεψε το βλέμμα της πάνω του, κι εκείνος, σα νάταν αληθινή, την αγκάλιασε. Ένιωσε τη μυρωδιά και τη γεύση του αλατιού. Για μια στιγμή απογοητεύτηκε και δείλιασε, αλλά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, επανήλθε, την αγκάλιασε και τη φίλησε.
Σα να ήταν κάποιος μυστικός κώδικας αυτό το φιλί. Η γλυκειά γυναικεία μορφή άρχισε να θρυμματίζεται. Κι όχι μόνο αυτή. Ταυτόχρονα και το δικό του σώμα, σαν από αλάτι κι αυτό, έγινε σκόνη. Τώρα πια εκείνος δεν υπήρχε παρά μόνο μέσα της κι εκείνη δεν ανέπνεε παρά μόνο μέσα του.


Την άλλη μέρα ήρθαν και πάλι να τον αναζητήσουν. Όσο και να έψαξαν όμως δεν τον βρήκαν πουθενά. Είχε ξεγλιστρήσει μέσα από το μικρό του κενό, στο μεγάλο κενό, εκεί όπου τίποτα δε ξεχωρίζει γιατί όλα υπάρχουν.


Copyright by Markos-the-Gnostic

18 comments:

Anonymous said...

Πολύ όμορφο....

Anonymous said...

Θέλω να πιστεύω ότι όταν ο Μ.μιλάει για έρωτα δεν εννοεί την προσκόλληση ή τον εθισμό σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η αναζήτηση του έρωτα, μέσω της αρμονικής ένωσης των δύο, θα μπορούσε να είναι με άλλα λόγια και για ορισμένες διάνοιες η αναζήτηση του υπερανθρώπου.
Το ότι δεν τον βρήκαν γιατί δεν τον είδαν δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Απλά δεν υπήρχε γι'αυτούς.
Τώρα καταλαβαίνω πως συμβαίνει και εξαφανίζεται ο πιο αγαπημένος ήρωας από τα μάτια της μαμάς του και των υπολοίπων "συγγενών" σε ανύποπτο χρόνο.
Με συμπάθεια
Ο μικ.π.

bebelac said...

Κάποιος μελετητής των κειμένων σου θα διέκρινε μια εμμονή στο εξής: Αυτός ο gnostic επιμένει να χαθεί ,(να ενσωματωθεί, να διαλυθεί, να κατακερματιστεί, να αναρροφηθεί, να κονιορτοποιηθεί, να εξαϋλωθεί) στο άπειρο, στο παν, στο Σύμπαν, στο Αιώνιο, στο Ένα, -αρκεί όλα αυτά να συντελεστούν με την επικουρία του Θηλυκού – κοντά έπεσα γνωστικούλη ;

markos-the-gnostic said...

παλιο-lizard αυτή η κριτική! Αμάν πια!
natalie καλώς ήρθες - χάρηκα που σου άρεσε
anonymous μακάρι νάξερα
bebelac νομίζω ότι οι εμμονές μας δείχνουν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας, είτε αληθινό είτε πραγματικό...

Χαρτοπόντικας said...

Ξαναέγινες μεταφυσικός. Σε προτιμώ σουρεαλιστή

Alexandra said...

Το απόλυτο κενό είναι και απόλυτη ευτυχία για κάποιους, και απόλυτη δυστυχία για κάποιους άλλους...

markos-the-gnostic said...

χ/π
όλα είναι θέμα διάθεσης της στιγμής ή και της περιόδου
αλεξάνδρα
πραγματικά με προβλημάτισε αυτό που είπες μέχρι που ένιωσα και κάποιο φόβο γι αυτό το κενό που βγήκε τόσο πηγαία τη στιγμή της γραφής - ξέρεις, δεν προσχεδιάζω τίποτα στο γράψιμο, έτσι ώστε αυτό που θα βγεί να αποκαλύπτει κάτι δικό μου και κυρίως στον εαυτό μου - τώρα αυτή η τάση για το κενό δεν ξέρω αλήθεια τι μπορεί να αποκαλύπτει - τώρα διαβάζοντας το κι εγώ το φοβάμαι. εσύ;

Alexandra said...

Μάρκο γράφεις αυτόματα όπως έχω καταλάβει...

Μην αφήνεις τη σκέψη να σε φοβίσει. Μια σκιά είναι και έφυγε.

Το απόλυτο κενό μπορεί να είναι το διάστημα και συ μέρος του ή μια χοάνη, μια μαύρη τρύπα που σε ρουφάει.

Εδώ νομίζω μιλάς για εκείνο το κενό που αισθάνεσαι πλήρης, που δεν πονάς, δεν διψάς, δεν αισθάνεσαι πληγωμένος, αισθάνεσαι προστατευμένος και ευτυχής.

Κάτι σαν επιστροφή στην κοιλιά της μαμάς... αυτό μου βγήκε διαβάζοντάς σε.

markos-the-gnostic said...

θα σου πω τι ακριβώς με έπιασε...
ούτε το διάστημα είναι απόλυτα κενό ούτε τίποτα απ' όσα μπορούμε να φανταστούμε, γιατί ό,τι φανταζόμαστε είναι μορφή.
αυτή η επιζήτηση του άμορφου από τον άνθρωπο (την πεμπτουσία της μορφής) είναι τελικά ίσως αφύσικη...

Χαρτοπόντικας said...

αυτή η επιζήτηση του άμορφου από τον άνθρωπο (την πεμπτουσία της μορφής) είναι τελικά ίσως αφύσικη...
Α, γεια στο στόμα σου!

Αλεπού said...

"Σαν να ήταν κάποιος μυστικός κώδικας αυτό το φιλί"

Μ' άρεσε πολύ αυτή η φράση. Μάλλον επειδή οι μυστικοί κώδικες είναι για 2 μόνο.

Anonymous said...

Πολύ ωραίο, μα μου φαινεται το κλείνεις λίγο βιαστικά στο τέλος. Γιατι;

ellinida said...

Μεταφυσικό ή σουρεάλ μου έμεινε η γεύση του αλατιού στο στόμα .
Πολύ όμορφο Μάρκο .

markos-the-gnostic said...

ρεγγίνα
λες; μπορεί. όχι όμως συνειδητά
ελληνίς
ναι το αλάτι είναι ένα κοινό μεν μαγικότατο δε υλικό - θυμήσου το άλας την τρίτη αλχημική ύλη που πρόσθεσε ο Παράκελσος και το άλας της γης του Ιησού και πολλά άλλα

Borg said...

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι ? :P
Ωραίο πάντως

markos-the-gnostic said...

τι να σου πω wb δεν τον παρακολουθώ τον κύριο

Alkyoni said...

Είχε ξεγλιστρήσει μέσα από το μικρό του κενό, στο μεγάλο κενό, εκεί όπου τίποτα δε ξεχωρίζει γιατί όλα υπάρχουν....
Όνειρο
Επιθυμία..
Καλή σου μέρα
Υπέροχο

markos-the-gnostic said...

χαίρομαι που σου άρεσε αλκυόνη
χρειάζεται πολύ και το όνειρο...