Thursday, June 01, 2006

Τα σύμβολα

Κατά το τέλος του 19ου αιώνα εμφανίζεται κυρίως στη Γαλλία το κίνημα του συμβολισμού, που διατρέχει την ποίηση και τη λογοτεχνία (Βερλέν, Μωρεάς, Μαλλαρμέ, Βαλερύ), το θέατρο (Μέτερλινκ), τη μουσική (Ντεμπυσσύ) και τη ζωγραφική (Μορώ).
Οι συμβολιστές εναντιώνονται σχεδόν σε όλα, στο στόμφο και τη ρητορεία των ρομαντικών, στη στιχουργική ακρίβεια και την απάθεια των Παρνασσιακών, στην αξία των αισθήσεων και τη σημασία της γυμνής παρουσίασης της εξωτερικής πραγματικότητας και των κοινωνικών καταστάσεων των νατουραλιστών.
Το κεντρικό τους αίτημα είναι να αναδύσουν από τα βάθη τα σκοτεινά συναισθήματα, το περιεχόμενο του ασυνείδητου, θεωρούμενοι γι αυτό πρόγονοι των υπερρεαλιστών. Ενάντιοι σε κάθε μορφή εμπειρισμού και ορθολογισμού, ενδιαφέρονται να αναδείξουν το ανέκφραστο και χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης τα σύμβολα, εικόνες δηλαδή και λεκτικές μεταφορές που ενεργοποιούν όχι τη σκέψη αλλά το βίωμα. Η στάση αυτή είναι πολύ κοντά στο θρησκευτικό βίωμα, και πράγματι πολλοί συμβολιστές είχαν έντονες μυστικιστικές δραστηριότητες.

Αφήνοντας πίσω τη συγκεκριμένη εποχή που πραγματικά έσφυζε από πνευματικές κινήσεις ας αφήσουμε ελεύθερη τη σκέψη μας να αγκαλιάσει τις διάφορες εκφάνσεις του συμβόλου στην ανθρώπινη λειτουργία.
Έχω την αίσθηση ότι το σύμβολο μπαίνει παντού. Στην ίδια την πεμπτουσία του ανθρώπου που εννοείται ότι τον ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα, δηλαδή την αφηρημένη σκέψη. Μια έννοια π.χ. η γάτα ομαδοποιεί πολλά παρόμοια αντικείμενα, καθιστάμενη έτσι ένα σύμβολο που τα αντιπροσωπεύει. Κι αυτό μετά συνεχίζει στη προφορική και τη γραπτή γλώσσα, όπου συγκεκριμένοι ήχοι και γραπτά σημάδια γίνονται σύμβολα γενικών εννοιών ή και συγκεκριμένων αντικειμένων.
Η φυσική είναι γεμάτη από σύμβολα, αλήθειες γενικού κύρους, όπως ο νόμος της βαρύτητας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν κατά αισθητό τρόπο, απλά είναι ιδεατές αναφορές αισθητών συμβάντων.
Όσο για τα μαθηματικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιστήμη που ερευνά τις σχέσεις και τα αποτελέσματα λειτουργιών ανάμεσα σε σύμβολα.

Και η τέχνη;
Κατά τον Πλάτωνα; μίμηση μιμήσεως, κατ’ εξοχή δηλαδή μια έμμεση αναφορά, μια αναφορά σε ένα φυσικό αντικείμενο που και αυτό αποτελεί αναφορά μιας ιδέας του θεού. Ένα δηλαδή σύμβολο συμβόλου.
Κατ’ εμέ; Μίμηση μιμήσεως μιμήσεως κλπ, μια αναφορά δηλαδή σε μια έννοια ενός ανθρώπου Α, που είναι μια αναφορά σε μια άλλη έννοια ενός άλλου ανθρώπου Β, που εκείνη είναι αναφορά σε μια άλλη έννοια ενός άλλου ανθρώπου Γ, μέχρι τα βάθη των αιώνων. Μια ακολουθία συμβόλων, το όριο της οποίας ίσως είναι μια άμεση και καθαρή ματιά της φύσης.

8 comments:

Χαρτοπόντικας said...

Η σύγχιση σημείου συμβόλου είναι ηθελημένη; Γιατίξέρεις πολύ καλά ότι σύμβολα είναι αυτά που υποτίθεται αναφέρονται σε 'αλήθειες' ενω τα σύμβολα στα μαθηματικά είναι απλώς σημεία.

markos-the-gnostic said...

ναι για μένα πια τα σύμβολα είναι έμμεσες αυθαίρετες αναφορές άλλων πραγμάτων

Αλεπού said...

Καλώς τον και πάλι!
Καιρό είχες να γράψεις. Τι κρύβεται πίσω απ' το συμβολικό σου πόστ αφού όλα είναι ένα σύμβολο τελικά;

Anonymous said...

Και παντού γύρω μας υπάρχουν σύμβολα.Παντού.Και μπορει οι αναφορές να μην ειναι πάντα έμμεσες.Μπορει να ειναι και άμεσες.Και τότε ειναι ανατριχιαστικά ακριβής ο οποιος συμβολισμός.

markos-the-gnostic said...

ωραία αυτή η διάκριση regina
αλλά νομίζω ότι το σύμβολο έχει από τη φύση του εμμεσότητα, γιατί μόλις αποκτήσει μια άμεση αναφορά παύει να είναι σύμβολο και γίνεται ένα υποκατάστατο του αντικειμένου

bebelac said...

Έκπληξη!!!
Ναι λοιπόν, αγαπητέ (επίτιμε)(και γνωστικέ) μου φίλε, η Μπεμπελάκ μετά από μια ανάπαυλα ξαναχτυπά.
Τρελά ενδιαφέροντα όσα γράφεις, καιμου γέννησαν την ιδέα να γράψω και γω κάτι για τη φωτογραφία. Δεν ξέρω αν ο συνειρμός μου λειτουργεί εντελώς ανώμαλα!

ellinida said...

Χμμμ εξαιρετικά ενδιαφέρον το ποστ αλλά εγώ ως μόνιμος αμφισβητίας θα κάνω την εξής ερώτηση .
Είναι όλες οι γάτες ίδιες ;
Εξ'άλλου τα σύμβολα δεν έχουν την ίδια ερμηνεία για όλους . Ο καθένας μας τα αντιλαμβάνεται αλλιώς , έτσι δεν είναι ;

markos-the-gnostic said...

φυσικά και δεν είναι καμια γάτα ίδια με κάποια άλλη, γι αυτό και τα σύμβολα είναι συμπεριλήψεις που τελικά μας απομακρύνουν από την αισθητή πραγματικότητα