Tuesday, March 06, 2007

Κρόνος ΙΙ

Όλοι μιλούν για τον χρόνο που περνά και δεν γερνά. Ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Κρόνο. Είχε κακή φήμη, καθώς έλεγαν ότι είχε φάει όλα τα παιδιά του εκτός από ένα. Η γυναίκα του τον ξεγέλασε και του δοσε κι έφαγε μια πέτρα. Κι όλοι στο βασίλειο περίμεναν τον σωτήρα που θα φερνε και πάλι την αρετή και τη γαλήνη σ’ όλη τη χώρα.
Κι όντως μια μέρα ο γιος που όλοι περίμεναν ήρθε. Άλλοι τον έλεγαν Δία, άλλοι Διόνυσο, άλλοι Μίθρα, άλλοι Άδωνι, άλλοι Έρωτα κι άλλοι Χριστό. Οι περισσότεροι όμως τον αποκαλούσαν ο θεός χωρίς όνομα ή ο θεός με τα πολλά ονόματα.
Ήταν άραγε θεός; Ε, μάλλον, αφού κι ο Κρόνος κι η Ρέα ήταν θεοί. Μόλις το έμαθε ο Κρόνος έστειλε τη φρουρά του και τον συνέλαβε. Τον έριξαν σ’ ένα μπουντρούμι. Εκεί, μια παράξενη φράση ήταν γραμμένη πάνω απ’ τη πύλη, «η φυλακή του χρόνου». Και πράγματι από τη στιγμή που φυλάκισαν τον θεό χωρίς όνομα, άρχισαν να δουλεύουν όλα τα ρολόγια, ο χρόνος έγινε αδυσώπητος, όλοι αγχώνονταν να προλάβουν, και προγραμμάτιζαν τα πάντα λεπτό προς λεπτό. Τα παράπονα ήταν μεγάλα μέχρι που μια ομάδα πολιτών με όνομα ΑΚΧ (Αγωνιστές Κατάργησης Χρόνου) έκαναν διάβημα στον βασιλιά να απελευθερώσει το γιο του. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος. Και μια μέρα ο αρχηγός της ΑΚΧ με τη συνοδεία έξι ανδρών, γκρέμισαν τη πόρτα και μπήκαν στο μπουντρούμι. Εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο θεός ήταν νεκρός.
Έγιναν έξω φρενών. Ξεσήκωσαν όλη τη χώρα, εισέβαλαν στο παλάτι και όρμησαν και συνέλαβαν το βασιλιά. Ένα λαϊκό δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια εξορία στο Νησί των Μακάρων, ως υπεύθυνο για το θάνατο του γιου του.
Κι έτσι άρχισε μια νέα ζωή για το βασιλιά, μια μακάρια ζωή, και κανείς δεν κατάλαβε πώς ήταν δυνατόν μια ποινή να είναι τόσο καλή. Τα ρολόγια όμως συνέχισαν να χτυπούν. Και οι άνθρωποι συνέχισαν να αγχώνονται και να δυστυχούν.
Μέχρι που μια μέρα έπιασαν ένα ζητιάνο στα σύνορα της πόλης. Άλλοι τον έλεγαν τρελό κι άλλοι σοφό. Πήγε και του μίλησε ο αρχηγός της ΑΚΧ και του περιέγραψε όλα τα προβλήματα που είχαν ανακύψει. Κι ο ζητιάνος πρότεινε μια πολύ παράξενη λύση, να αναστήσουν το θεό χωρίς όνομα. Ο αρχηγός της ΑΚΧ κατάλαβε ότι όντως επρόκειτο περί τρελού και τον έκλεισαν στη φυλακή του χρόνου.
Πέρασαν οι μέρες, πέρασαν οι μήνες, πέρασαν τα χρόνια, η ΑΚΧ είχε πια διαλυθεί, ο αρχηγός του έφυγε απ’ τον κόσμο, πέρασαν αιώνες, πέρασαν χιλιετηρίδες. Ένας έμενε ίδιος και διηγιόντουσαν γι αυτόν από γενιά σε γενιά, ο ζητιάνος. Και μια μέρα τους πέρασε η σκέψη μήπως ο ζητιάνος αυτός ήταν ο χρόνος ο ίδιος που πάντα περνά αλλά ποτέ δε γερνά. Κι αποφάσισαν τότε να τον σκοτώσουν. Και πράγματι, μετά από τόσα και τόσα χρόνια, ο ζητιάνος επιτέλους πέθανε.
Ο χρόνος όμως και πάλι δεν καταργήθηκε. Και τώρα πια το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Έπρεπε ν’ αναστήσουν και το θεό και το ζητιάνο. Κι όσο περισσότερους οι άνθρωποι σκοτώνουν, τόσο περισσότερους αναλαμβάνουν να αναστήσουν, αν θέλουν ακόμη να καταργήσουν τον χρόνο…

Copyright by Markos-the-Gnostic

34 comments:

koritsi_oksi said...

άτιμη εφεύρεση ο χρόνος Μάρκο μου...πατέρας της εντροπίας παρόλα ταύτα, κι η εντροπία μας αρέσει έτσι δεν είναι?

markos-the-gnostic said...

το όλο θέμα είναι πώς θα αλλάξουμε τη ροή της κατά βούληση, αυτό είναι το παντοτινό θέμα της τέχνης και της δημιουργίας

lust-time said...

Άτακτο παιδί ο χρόνος...δεν θέλει υποδιαιρέσεις και δείκτες που γυρνάνε γύρω γύρω

markos-the-gnostic said...

μακάρι ν αρχίσει κι άγριες αταξίες, γιατί βαρεθήκαμε τη γραμμική ροή του

Αίσθησις said...

Χαμογέλασα στο τέλος του κειμένου για τη φαντασία σου και γι'αυτό το ιδιαίτερο κάτι που έπιασες σε σχέση με το χρόνο. Είναι κάτι αληθινό, γραμμένο όπως πάντα με μαρκουλίστικο τρόπο.

Anonymous said...

Πάνω που είχα ξεχαστεί μου τον θύμισες! :-/
Η ηλικία μου διαστέλλεται μαζί με το σύμπαν.. τι θα κάνω...?

Αλεπού said...

Ένα σύμφωνο η διαφορά Κρόνου - χρόνου.

markos-the-gnostic said...

αχ αίσθησις αυτή η εμμονή μου με τον χρόνο
paperflowers πράγματι μεγάλο πρόβλημα αυτό αλλά μάλλλον μόνο για μας - το Σύμπαν δε μοιάζει να το απασχολεί και τόσο
αλώπηξ ναι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αυτό υπονοούσαν

114ΛΕΞΕΙΣ said...

Λέμε συχνά "ο χρόνος περνάει". Νομίζω ότι αυτή την αίσθηση την δημιουργεί πολλές φορές η δική μας "ακινησία". Ισως αν κινούμαστε το ίδιο γρήγορα όσο αυτός; Μα με ποιά ταχύτητα "τρέχει ο χρόνος;".

Anonymous said...

Είναι πραγματικά απίστευτο. Όλη η θεωρία του χρόνου και της παράξενης ανθρώπινης ανάγκης για Θεούς και θρησκείες σε μερικές σειρές.

Μα ο άνθρωπος θα μπορέσει έτσι ποτέ να καταργήσει ή να αλλάξει, ακόμα και να αγνοήσει αυτόν τον χρόνο; Που όνομα μπορεί να έχει μα κρύβει το μυστήριο των πάντων;

...

koritsi_oksi said...

ωωω αν την αλλάξουμε κατά βούληση τι σόι εντροπία θα είναι!!!!να την αφήσουμε και όπου μας πάει...

markos-the-gnostic said...

padrazo πραγματικά θέτεις πολύ ιντριγκαριστικά ερωτήματα
uqbar και εγώ έτσι το βλέπω σαν το μεγαλύτερο μυστήριο
k/o μήπως η ανθρώπινη θέληση προκαλεί προσωρινά αλλαγή της ροής της;

Zaphod said...

Δεν έψαξα για νόημα, σόρι, διότι με συνεπήρε η γραφή....όμορφο!

markos-the-gnostic said...

zaphod thnx

Anonymous said...

Ο χρόνος περνάει αλλά αυτό δε με σταματάει. Η ταχύτητα του χρόνου είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη διάθεση μας. Όταν περνάμε καλά και θέλουμε να κρατήσει , ο άτιμος ο χρόνος τρέχει , ενω όταν είμαστε χάλια δε λέει να περάσει. Τελικά νομίζω ότι μας κοροιδεύει.

markos-the-gnostic said...

ταραντέλα
εκείνος μας κοροϊδεύει πάντα, εμείς δεν μπορούμε ποτέ να τον κοροϊδέψουμε

mata_ntomata said...

[__ωραίο κείμενο!]

αχ, και αυτός ο πανούργος ο Χρόνος έχει συμμαχήσει με την αδερφούλα του την Υπομονή και τη ξαδέλφη τους την Ελπίδα. Ωστόσο μάθαμε να τους αγαπάμε και τους τρεις... ή μήπως όχι;

markos-the-gnostic said...

ξαδέλφη η ελπίδα, ε; ναι έχεις δίκιο... πολύ ωραίο

Αλητισσα said...

Θηριο ο ανθρωπος μα ακομα πιο μεγαλο θηριο ο χρονος..

maika said...

χαζός ο Κρόνος... άκου έτρωγε τα παιδιά του....
αλλά χαζός και ο χρόνος.... τίποτα δεν καταλαβαίνει...

Zelot said...

Στο θέμα "χρόνος" θα συμφωνήσω απόλυτα. Είναι αδυσώπιτος είτε βιάζεσαι, είτε βαριέσαι, μα πάνω απ'όλα το χειρότερο είναι ότι είναι περιορισμένος για όλους μας...

ellinida said...

Ο χρόνος λιγοστός τελευταίως. Θα έρθω όμως μιά μέρα που θα έχω πολύ και θα κάτσω να ξεσκονίσω ότι έχω χάσει. Το έχω σκοπό.
Χρόνια σου πολλά, να χαίρεσαι όσους αγαπάς.
φιλιά

Unknown said...

Καλημέρα :)
Πέρνα από το blog μου.
Έχεις Πρόσκληση!!!!

Alkyoni said...

όντως έχεις να γράψεις τόσο πολύ ή έχεις άλλο μπλογκ;;
μα τί συμβαίνει;;;;;

Αστραδενή said...

Μ' αρέσουν πολύ οι αντιδράσεις που προκαλούν τα κείμενά σου. Τί τρυφερά σχόλια!...

Φράνσις said...

se non e vero, e ben trovato... Μπορχες εχειε διαβασει; Εχει μια μανια με τον χρόνο ,και με τους φιλοσόφους που σκεφτηκαν γι αυτον.Αν θες διαβασε το βιβλιο της Σοφιας Αυγερινού "το χρονικο μιας διαβολούπολης", συγκεκριμενα, το κεφαλαιο που εχει τίτλο ΤΟ ΦΙΔΙ, να δεις μια ζηλευτή κατα τη γνωμη μου περιγραφη του χρόνου. Και του Μπορχες τις ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ. χαιρετεεεεε!

o βασιλιάς του δάσους said...

poli kalo to paramithi sou..kai to blog sou..

i doulia einai na kaneis to mialo na min exei agonia gia to meta...kai tote kai o nous tha stamatisi na pataei ta petalia tou xronou.
to pan einai na ta vlepeis me thn matia tou iliou..akinitos ston xrono..kai omos paratoris ta panta.

Coco said...

Aν ο χρόνος ειν΄ ένα παιδί που παίζει πεντόβολα στην παραλία, ε, του χαμογελάμε και πάμε για μακροβούτι, μιας κι έχει καλό ήλιο!

Loth said...

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΟΝΟΜΑΣΑ ΤΟ BLOG ΜΟΥ..
ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ..ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!

www.katagelies.gr/katagelies/ said...

Σου ευχόμαστε ευτυχισμένο και ακόμα πιο δημιουργικό το 2008.

Mariel said...

Μη ξεχνάς όμως πως ο χρόνος είναι σχετικός..
Και φαντάσου να μην υπήρχε!Τότε κανείς δε θα μπορούσε να συννενοηθεί με κανένα για τίποτα..
Φιλάκια απογευματινά

Anonymous said...

πολυ μου αρεσε
με ελκεισε η μυθολογια του
η συνδεση του με την θρησεια
αλλα θελω αν δω το τελος του

jacki said...

Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του.. Ο Χρόνος μας τρώει εμάς..

Anonymous said...

v視訊聊天室,聊天室,視訊聊天麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打